Retseptid

Karulaugu võie
250g võid 100 ml külmpressi oliiv(vm teist külmpressi ja hea maitsega õli 1 suur peotäis karulauku või muud maitserohelist (basiilik, petersell või till) 0,5 tl

Võilille salat
1 suur peotäis hakitud võilille lehti 100ml oliivõli 100ghead riivjuustu 3spl balsamico äädikat suhkrut 1-2tomatit kaunistuseks.

Karulaugu pesto
Peotäis karulauku, peotäis kõrvitsaseemneid, päevalilleseemneid, seesamiseemneid võib asendada ka riivjuustuga või indiapähklitega Seemneid võib eelnevalt röstida. 200 ml külmpressi oliivi vm head õli 0,5-1 tl
Angervaksa siirup
Mine juulikuus niiskele rannaniidule…Korja angervaksa õitsvaid latvu… Vala 25 suurt angervaksa õisikut üle kuuma siirupiga mis on valmistatud 1 kg. suhkrust ja 1 liitrist veest.
Gripi supp
Voki või prae veise hakkliha (võib ka muu liha) Tükelda seller, porgand, sibul, küüslauk, paprika ja tükike tsilli pipart. Hauta lihaga 5 min, lisa vesi
Kabatšokk röstsaiaga
Lõika kabatšokk 2-3 cm laiusteks ratasteks. Tee blenderis kaste õlist või majoneesist, tomatist, tüümianist, küüslaugust, soolast. Aseta igale rattale suur lusikatäis kastet ja pane ahju
Karask nõgese ja köömnetega
1 liiter kefiiri või hapupiima, või jogurtit 4-5 muna 2-3 spl. nõgesejahu köömneid 2 -3 tl 100g-200g suhkrut 1 tl soola, 1tl söögisoodat 300g odrajahu
Karulaugu salat
karulauk hapukoor sool Soovi korral võid lisada ka keedetud muna, kurki, redist, kartulit Sega hakitud toiduained hapukoorega, maitsesta soolaga. Sobib leivaga ja prae kõrvale.
Karulaugu supp
500g hakkliha või hakitud suitsuliha. 200g kruupe 3 porgandit 3-4 kartulit 2-3 spl.soolatud või 2, 3 peotäit värsket karulauku u 3-4 liitrit vett (suppi võib
Karulaugu supp lihata
200g kruupe 3 porgandit 3-4 kartulit 2-3 spl.soolatud või värsket karulauku 3-4 keedetud muna. u.3 liitrit vett (suppi võib teha ka hapuoblika, nõgeste, naadi, rabarbarilehtede
Kevadine salat
kortsleht murulauk põdrakanep haki peeneks ja lisa hapukoort ja suhkurt.Hea salat liha vm roa kõrvale.
Kibuvitsasiirup
Augusti lõpupäevil on paras aeg korjata mereäärest kurdlehelise kibuvitsa marju ja teha neist talveks siirupit kui on kurguprobleemid ja hingamisteede hädad. Lõika marjadel õienupp ära
Kõrvitsamoos ingveri ja sidruniga
Pool kõrvitsat 3-4 mahe sidrunit või sidrunimahla. 1-2 suurt ingverijuurikat Koori ja tükelda kõrvits, peenesta köögikombainiga sidrun koos koorega ja ingver. Pane kõrvits potti ja
Kukeseene võie
Tükelda kukeseened ja prae suitsupeekoniga. Lase jahtuda. Pane köögikombaini 1 osa praetud kukeseene-peekoni segu ja 1 osa taluvõid. Püreesta. Sobib saia-ja karaskikatteks, võileivatortidele, kartulitega, pastaroogade
Lodjapuu siirup
Septembri kuus saab korjata lodjapuu vilju. Kui tahad teha talveks siirupi-siis: Peenesta köögikombainis vähese veega puhastatud marjad, lisa vett ja lase läbi sõela. Loputa jääk
Lõhe seljanka
Vaja läheb 3-5 spl oliivõli 2-3 porgandit 2-3 sibulat maitse järgi suhkurt, soola 1 sidrun – koorega kui on ökosidrun 0,5 l tomatipastat või kg
Mädarõika võie
Riivi mädarõigas (mugavam on köögikombainis) Pane köögikombaini peotäis riivitud mädarõigast 1 pakk võid, 1tl suhkrut. Sega. Võiet võib teha ka toorjuustuga. Maitseb hea röstsaiaga, karaskiga,
Marineeritud sirmikud
Sega taigen jahust, piimast piprast, tillist ja soolast. Kasta sirmikutükid selle sisse ja prae õlis. Keeda marinaad veest, suhkrust, vürtsist, sidrunhappest või veiniäädikast, soolast. Vala
Nõiasupp
Vaja läheb: hakitud suitsupeekonit, veise-hakkliha, porgandit, kuke vm. seeni, erinevaid ube, maitsetaimi – iisopit, punet Prae kergelt pajas või pannil lihad, mõne aja pärast lisa
Pihlaka-õuna jook
Pane potti keema õunatükid ja pihlakamarjad, keeda umbes 1 tund. Kurna, lase uuesti keema ja lisa maitse järgi suhkrut. Kui tahad säilitada-lisa suhkrut rohkem. Morsi
Pisarakook
Muretaigen võist, munakollastest, suhkrust, jahust, soovi korral ka küpsetuspulbrit vormida koogivormi põhja, panna peale marjad, rabarbari – või õunatükid ja ahju. 25 min küpseda 250c
Porgandi-riisika võie
Riisikad kuumutada et mahl välja tuleks, lisa soola ja pipart soovi korral. Pane köögikombaini riisikad omas mahlas, toasoe või ja aed till. Püreesta. Sobib röstsaiaga,
Seenesalat
Leota ja haki soolaseened, lisa keedetud tükeldatud kartulit, hakitud sibulat, keedetud hakitud muna, majoneesi ja hapukoore segu 1/1. Soovi korral tükeldatud õuna. Serveeri näit tatrapannkoogi
Seeneseljanka
Paar peotäit kuuse-või porgandiriisikaid, kui on siis ka kukeseeni, tomatipastat, 2-3 porgandit, 3 suuremat sibulat, õli pipart, soola Hauta õlis viilutatud seened, tükeldatud sibul, riivitud
Sirmikukotletid
200ml kuivatatud sirmikujahu 100ml jahu 3 muna piima või rõõska koort soola pipart tilli. Sega taigen ja vormi kotletid. Prae õlis või vees.
Ürdiaia sai
Sega pärmitaigen 1l veest, 1kg mahepüüli jahust,1 00g suhkrust, 50g pärmist. Lase kerkida ja sega sinna saialille või maapirni õite kroonlehti, kõrvitsaseemneid ja head oliivõli.
Viirpuumarja moos
Sobivad suured-vereva viirpuu marjad. Venemaal soovitatakse neid väsinud ja haigele südamele….Nendest tehakse moosi, siirupeid, marmelaadi, jahu. Nad on igapäevane toidulisa. Lase marjad korraks keema, nii